ماده کنتراست دوتارم

نام شیمیایی: Gadoterate meglumine

(Gd-DOTA)

 

ساختار شیمیایی:  ساختار حلقوی-یونی

ویژگی:  ماده کنتراست دوتارم قادر به عبور از سد خونی مغزی در شرایط طبیعی نیست، تنها در صورتی برای تصویربرداری از نواحی مغزی کاربرد خواهد داشت که سد خونی مغزی به دلیل سرطان، آبسه یا آنفارکتوس دچار آسیب شده باشد.

روش تزریق: به صورت تزریق داخل عروقی با دوز پیشنهادی 0.1 mmol/kg  و 0.2 قابل تجویز است.

روش دفع:

عمدتا از راه کلیه ها دفع می شود.

اندیکاسیون:
  • ضایعات داخل جمجمه

    در بزرگسالان و اطفال (از جمله نوزادان) برای آشکارسازی ضایعات با واسکولاریته غیر طبیعی در مغز یا آسیب های سد خونی مغزی (ضایعات داخل جمجمه)، ستون فقرات و بافت های مرتبط.

کنترااندیکاسیون:
  • در بیماران با سابقه حساسیت نباید مصرف شود.

تداخلات دارویی:

 بتابلاکرها: مطالعات محدودی نشان داده اند که استفاده از مواد حاجب وریدی در بیمارانی که از داروهای بتابلاکر (مانند آتنولول و پروپروپرانولول) استفاده می کنند احتمال بروز افت شدید فشار خون و/یا واکنش های ازدیاد حساسیتی را در آن ها افزایش می دهد. به علاوه واکنش های حساسیتی در این افراد به سختی درمان می شود.
• مسدود کننده های کانال کلسیمی: مصرف همزمان این داروها با مواد حاجب یونی، سبب افزایش اثرات قلبی عروقی مواد حاجب می شود.

نکات قابل توصیه”
اگر سابقه بیماری کلیوی یا مصرف داروهای کنتراست دهنده حاوی گادولینیوم را دارید،به پزشک خود اطلاع دهید؛ زیرا  این موارد سبب اختلال در دفع دارو می شوند و متعاقباً خطر بروز NFS افزایش می یابد. لذا در صورت بروز احساس سوزش در پوست، پوسته پوسته شدن، خارش، تورم، سفت شدن و ضخیم شدن پوست، ضایعات قرمز یا تیره روی پوست؛ سفتی در مفاصل همراه با مشکل در حرکت، خم کردن یا صاف کردن دست ها، پاها؛ درد در استخوان ران یا دنده ها؛ یا ضعف عضلانی با پزشک خود تماس بگیرید.
 
مصرف در بارداری:
گزارشات معتبر مبنی بر عوارض این دارو در زنان باردار یافت نشده است. در حالی که عبور این دارو از جفت نامشخص است ولی سایر داروهای این خانواده از جفت عبور می کنند لذا دقت و احتیاط لازم در این خصوص رعایت شود.
 
 
مصرف در شیردهی:
گزارشات معتبر در مورد ترشح گادوترات مگلومین در شیر مادر وجود ندارد. با این حال، طبق گزارشات منتشر شده در سایر مواد کنتراست حاوی گادولینیوم (GBCA) نشان می دهد که 0.01 تا 0.04 درصد از دوز گادولینیوم در شیر مادر وجود دارد. 
 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: تمامی حقوق برای "نوین رادیولوژی" محفوظ است