تصویر بر وزن T1

تشخیص تصویر با وزن T1 (اسپین اکو و اسپین اکوی سریع):

همانطور که در مباحث قبلی بیان شد؛ پس از خاموش شدن پالس RF، مغناطش آشفته شروع به بازگشت به حالت تعادل خود در امتداد جهت B0 می کند.

این بازگشت شامل دو فرآیند اصلی است:

  1. زمان آسایش T1 
  2. زمان آسایش T2

 

T1 (زمان آسایش طولی) یک مفهوم اساسی در فیزیک MRI است که برابر است با مدت زمانی که طول می کشد تا پس از خاموش شدن پالس فرکانس رادیویی خارجی (RF)، مغناطش طولی یک بافت به حالت تعادل خود و در جهت میدان مغناطیسی اصلی بازگردد.

زمان آسایش T1 یک پارامتر مهم در MRI است زیرا بافت‌های مختلف مقادیر T1 متفاوتی دارند که منجر به نرخ‌های بهبودی متفاوتی می‌شود و بر کنتراست در تصاویر MRI تأثیر می‌گذارد.

 

ویژگی های تصاویر بر وزن T1 Weighted:

هنگامی که یک سکانس MRI برای تولید تصویر T1-weighted پیکربندی می‌شود، بافت‌هایی با مقادیر T1 کوتاه، بیشترین مغناطش طولی را دارند و در تصویر به‌دست‌آمده با  بیشترین شدت سیگنال ظاهر می‌شوند. 

کنتراست بر وزن T1 ، عمدتاً با کاهش تأثیر مشارکت T2 افزایش می یابد. این کار بصورت زیر تنظیم میشود:

  1. استفاده از زمان‌های تکرار کوتاه (TR) 300-600 میلی‌ثانیه برای افزایش اختلاف در زمان آسایش طولی در مدت بازگشت به حالت تعادل در بافت های مختلف
  2. استفاده از زمان اکو کوتاه (TE) 10-15 میلی‌ثانیه برای به حداقل رساندن تأثیر T2 

در تشکیل تصویر در MRI، هر 2 زمان آسایش روی کنتراست تصویر تاثیر دارند که می توان وزن هر کدام رو در سهم تشکیل تصویر کم یا زیاد کرد ولی نمی توان اثر آن را  بطور کامل حذف کرد. بعنوان مثال در تشکیل  تصویر T1W ، زمان اسایش T2 نیز دخیل است ولی سهم عمده موثر بر کنتراست تصویر ناشی از اختلاف مقدار T1 بافت ها می باشد.

نحوه تشخیص ظاهر تصاویر بر وزن T1 Weighted:

مایعات معمولاً در یک تصویر وزن T1 به رنگ تیره به نظر می رسند و ساده ترین راه برای شناسایی تصاویر با وزن T1، جستجوی فضاهای پر از مایع در بدن است،

مانند: مایع مغزی نخاعی در بطن های مغز و کانال نخاعی، مایع آزاد در شکم، مایع در کیسه صفرا و مجرای صفراوی مشترک، مایع سینوویال در مفاصل، مایع در مجاری ادراری و مثانه، ادم یا هر تجمع مایع پاتولوژیک دیگری در بدن.

در اینجا نحوه ظاهر شدن اندام ها و بافت های مختلف در تصاویر با وزن T1 آمده است:

بافت های پرچربی: بافت‌های غنی از چربی، مانند چربی زیر جلدی و مغز استخوان، به دلیل زمان‌های آرامش T1 کوتاه، در تصاویر دارای وزن T1 ، بصورت روشن یا سفید به نظر می‌رسند.

توجه کنید که چربی، سیگنال بافت های اطراف را سرکوب می کند.

ماهیچه ها و بافت های نرم: ماهیچه‌ها و بیشتر بافت‌های نرم با شدت سیگنال متوسط در تصاویر با وزن T1 ظاهر می‌شوند که اغلب به صورت سایه‌های خاکستری ظاهر می‌شوند.

ماده خاکستری و سفید در مغز: در مغز، ماده خاکستری در تصاویر با وزن T1 کمی تیره تر از ماده سفید به نظر می رسد که منعکس کننده تفاوت در زمان استراحت و چگالی پروتون است.

بعبارتی میتوان گفت، ماده سفید، بصورت روشن و ماده خاکستری، بصورت خاکستری مشاهده می شود.

خــون: خون درون رگ‌ها در تصاویر دارای وزن T1 ، بصورت تیره به نظر می‌رسد که دلیل آن زمان استراحت کوتاه T1 است.

ساختارهای حاوی مایع: 

ساختارهای پر از مایع، مانند کیست‌ها، ممکن است در تصاویر دارای وزن T1 تیره یا سیاه به نظر برسند، زیرا زمان استراحت T1 کوتاه است.

استخوان و کلسیفیکاسیون: استخوان معمولاً در تصاویر با وزن T1 ، بصورت تیره به نظر می‌رسد، زیرا زمان استراحت T1 بسیار کوتاه و محتوای آب کم است. کلسیفیکاسیون ها نیز ممکن است تیره به نظر برسند.

کبــــد: کبد اغلب با شدت سیگنال متوسط در تصاویر با وزن T1 ظاهر می شود. بسته به ترکیب و محتوای چربی آن ممکن است تغییرات جزئی در شدت سیگنال نشان دهد.

طحال: طحال معمولاً در تصاویر وزن T1 شدت سیگنال مشابهی با کبد نشان می‌دهد که منعکس کننده ترکیب بافتی مشابه آن است.

کلیه ها: به دلیل تفاوت در ترکیب بافت و محتوای آب، قشر کلیه (ناحیه بیرونی کلیه ها) در تصاویر با وزن T1 کمی روشن تر از بصل النخاع کلیوی (ناحیه داخلی) به نظر می رسد.

پانکراس: پانکراس معمولاً شدت سیگنال متوسطی را در تصاویر T1-weighted نشان می‌دهد که امکان تجسم ساختار و ناهنجاری‌های احتمالی آن را فراهم می‌کند.

ظاهر پاتولوژیکی:

فرآیندهای پاتولوژیک معمولاً محتوای آب را در بافت ها افزایش می دهند. در نتیجه؛ این افزایش مایع در ناحیه پاتولوژی، منجر به کاهش شدت سیگنال در تصاویر با وزن T1 و افزایش شدت  سیگنال در تصاویر با وزن T2 می شود.

در نتیجه، فرآیندهای پاتولوژیک معمولاً در تصاویر با وزن T2 بصورت روشن و در تصاویر با وزن T1 بصورت تیره قابل  مشاهده می باشند.

 

کاربرد تصاویر بر وزن T1 Weighted:

تصاویر با وزن T1 جزئیات آناتومیک خوبی را ارائه می دهند.

نمونه هایی از کاربردها:

  • مفید برای تصویربرداری لگن (فقط برای عفونت های لگنی در تصاویر T1 قبل از کنتراست استفاده می شود)
  • مفید برای تصویربرداری از شکم (در اسکن های T1 tse همراه با گیت تنفسی)
  • مفید برای تصویربرداری قفسه سینه (در اسکن های T1 tse همراه با گیت تنفسی)
  • برای تصویربرداری از شبکه عصبی بازویی و کمری
  • برای بخش قدامی گردن و تصویربرداری اربیت و صورت
  • برای تصویربرداری سیستم اسکلتی عضلانی
  • برای تصویربرداری از اندام
  • برای تصویربرداری مغز
  • برای تصویربرداری ستون فقرات

نمونه تصاویر بر وزن T1 Weighted:

T1-WEIGHTED TURBO SPIN-ECHO CORONAL IMAGE OF THE BRAIN

T1-WEIGHTED TURBO SPIN-ECHO SAGITTAL IMAGE OF THE CERVICAL SPINE

T1-WEIGHTED TURBO SPIN-ECHO AXIAL IMAGE OF THE PELVIS

T1-WEIGHTED TURBO SPIN-ECHO CORONAL IMAGE OF THE THIGH

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: تمامی حقوق برای "نوین رادیولوژی" محفوظ است